شواهدی از رودخانه های باستانی در مریخ
شواهدی از رودخانه های باستانی در مریخ
بازنویسی و ویرایش: حمید پناهی ها
منبع: سایت علمی بیگ بنگ / phys.org
دانشمندان «دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا» در بررسیهای خود دریافتند دهانههایی با عرض ۱۶۰ کیلومتر احتمالا بقایای رودخانههای باستانی در مریخ هستند.
مریخ یک سیارۀ خشک، سرد و متروک است اما دانشمندان بقایایی از رودخانههای باستانی را در آن کشف کردهاند که یعنی زمانی شرایط مناسبی برای پشتیبانی از حیات داشته است.
محققان «دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا» دادههای جمعآوریشده توسط مریخنورد «کنجکاوی» ناسا در «دهانه گیل» را دوباره تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند این “سازندها” قابل سکونت و بسیار فراوانتر از آنچه پیشتر تصور میشد بودهاند.
محققان قسمتهای کمعمق و برآمدگیهای کوتاه را در مناظر شناسایی کردند. این یافتهها میتوانند نشانگر رسوبات رودخانههای باستانی در دهانهها باشند. به گفته پژوهشگران، اعتقاد بر این است که رودخانههای مورد نظر مانند همتایان خود روی زمین رفتار میکردهاند و برای زندگی، چرخههای شیمیایی، چرخههای مواد مغذی و چرخههای رسوب، مهم بودهاند.
«بنجامین کاردناس» دانشیار علوم زمین در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: «ما در حال یافتن شواهدی هستیم که نشان میدهند مریخ احتمالا سیارهای حاوی رودخانهها بوده است. ما نشانههایی از این موضوع را در سراسر سیاره میبینیم.»
این پژوهش با نقشهبرداری از فرسایش خاک مریخ باستانی و با استفاده از یک مدل کامپیوتری و دادههای ماهوارهای انجام شد. این دادهها از مریخنورد کنجکاوی ناسا و اسکنهای سهبعدی از لایههای سنگی به نام «چینه» به دست آمد که طی میلیونها سال زیر بستر دریای خلیج مکزیک تهنشین شده بودند.
“کاردناس” و گروهش در طراحی مدل کامپیوتری خود، کاربرد جدیدی را برای اسکنهای ۲۵ ساله چینهشناسی زمین که شرکتهای نفتی جمعآوری کرده بودند، پیدا کردند. “کاردناس” گفت که این اسکن یک مقایسه ایدهآل را با مریخ ارائه کرده است.
این گروه، فرسایش مریخ را با استفاده از اسکنهای سهبعدی چینهنگاری ثبتشده روی زمین شبیهسازی کردند. مدل کامپیوتری پس از اجرای شبیهسازی، مناظر فرسایشی مریخ را نشان داد که به جای برآمدگیهای رودخانهای، برآمدگیها و دماغههای توپوگرافیک را تشکیل میدادند و تقریبا مشابه نمونههای مشاهدهشده توسط مریخنورد کنجکاوی در دهانه گیل به نظر میرسیدند.
پژوهشگران گفتند این تجزیه و تحلیل، تفسیر جدیدی برای سازندهای دهانه مریخ نشان داد که تاکنون هرگز با رسوبات فرسایشیافته رودخانه مرتبط نبودهاند.
پژوهشهای پیشین که از مریخ نقشهبرداری کرده بودند، به این نتیجه رسیدند که برآمدگیهای رودخانهای، نمونه وارونه بستر رودخانه هستند. برآمدگیها فقط در نیمکره جنوبی که دهانه گیل در آن قرار گرفته است وجود دارند؛ اگرچه به استوای مریخ نزدیکتر هستند. با وجود این، پژوهش جدید نشان داده است که برآمدگیها و دماغهها نیز میتوانند رسوبات رودخانه باستانی باشند.
“کاردناس” گفت: «این نشان میدهد که رسوبات رودخانهای کشف نشده ممکن است در جای دیگری روی این سیاره وجود داشته باشند و حتی شاید بخش بزرگتری از رسوبات مریخ توسط رودخانهها در طول یک دوره قابل سکونت از تاریخ مریخ ساخته شده باشد. روی زمین، رودخانهها برای زندگی، چرخههای شیمیایی، چرخه مواد مغذی و چرخه رسوب بسیار مهم هستند. همه چیز نشان میدهد که رودخانههای مریخ نیز رفتار مشابهی دارند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Geophysical Research Letters منتشر شده است.
دیدگاهتان را بنویسید